Bøger 2014

Årets læsning:

Bøger 2014

Klaus Wivel: Den sidste nadver 6/6
– Vigtig bog om de forfulgte kristnes vilkår i Mellemøsten. Gennem rejser og samtaler med forfulgte kristne i Vestbredden & Gaza, Egypten, Libanon og Irak, sætter Klaus Wivel fokus på et fortiet problem i andre kredse end kristne. Da Klaus selv er ikke-troende, kan man ikke beskylde ham for at holde med de kristne. Men han har skrevet bogen, fordi det som sker i Mellemøsten i disse år er forfærdeligt og historisk og kulturelt tragisk.

Erlend Loe: Stille dage i Mixing Part 3/6
– Udmærket underholdende letlæst roman om et ægteskabs op- og nedture. Som vanligt er det Loe’ske univers fyldt med sære mænd.

J. K. Rowling: Den tomme plads 5/6
– Velskrevet og rå socialrealistisk voksenbog som på gribende vis fortæller om livet i et lille engelsk landsbysamfund med fokus på hvad der gemmer sig i de belastede kvarterer og bag de belastende borgerlige facader.

Marilynne Robinson: Hjemme 6/6
– En genlæsning viser ikke overraskende, at Hjemme stadig er et mesterværk. Gribende karakterbeskrivelser og en bundtone af ulykkelighed men med små lyse håbefulde glimt. Indimellem supplerer Marilynne lige med stor visdom i bisætninger. Dette er virkelig stor litteratur!

Jens Blendstrup: Gud taler ud 4/6
– Fin og ærlig og sort. En søns fortælling om sin mildest talt problematiske fader.

Nik Ripken: The insanity of God 4/6
– Fine og opbyggelige fortællinger om forfulgte kristnes vilkår rundt omkring i verden.

Friedrich Nietzsche: Moralens oprindelse 3/6
– Interessant bog om moral og kristendom. Nietzsche har indimellem skarpe pointer, men pga. bogens nærmest mytologisk-historiske påstande er den egentlig lidt svært at tage helt seriøst.

Sverre Raffnsøe: Moralens evindelige genkomst 3/6
– Udmærket forklarende guide til Nietzsches Moralens oprindelse.

Søren Kierkegaard: Frygt og bæven 3/6
– Store og vigtige temaer tages op, som f.eks. tro og lydighed og forholdet mellem den almene lov og personlig åbenbaring, men der er lidt for meget plapren undervejs, og værket bliver ikke altid helt klar i mælet.

Marilynne Robinson: Hus og hjem 4/6
– Skæv roman om at høre hjemme eller stikke af, magiske søer og hvor forskelligt det kan gå søskende.

Morten Hørning Jensen: Møder med Jesus 6/6
– Yderst vellykket læsevejledning til Markusevangeliet. Dybe, præcise og velskrevne små tekster åbner fortællingen om Jesus op.

Astrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte 5/6
– Fin fin fortælling om broderskab og eventyr og kamp og mod.

Arne Helge Teigen: Ny-kalvinisme – en orientering 4/6
– Fin lille oplysende bog om calvinisme og kritik af den set fra et luthersk synspunkt. Læs mine tanker ud fra bogen her

Henrik Pontoppidan: Isbjørnen – Nattevagt 4/6
– To udmærkede fortællinger om to personer, som med hver sit radikale og uvante syn på tilværelsen og ideologi ikke passer ind i omgivelserne og må flygte fra det gode selskab. Fin indblik i to vidt forskellige skæbner, landbopræsten og den anarkistiske kunstner, i slutningen af 1800-tallet.

Henrik Pontoppidan: Fra hytterne 5/6
– Ti vellykkede noveller, historier og små personportrætter af livet på landet for godt 100 år siden. Det er råt, barskt, grimt og realistisk. Det er velskrevet og medrivende læsning.

Robert Galbraith: Silkeorm 4/6
– Velskrevet og yderst stemningsfuld krimi med godt beskrevne hovedpersoner, men med et måske lidt forvirrende stort persongalleri og et ikke helt så fængende plot som “Gøgens kalden”, den første bog i serien.

Johannes V. Jensen: Kongens fald 3/6
– Okay historisk roman, som stritter i mange retninger. Jeg blev dog ikke fanget af de poetiske elementer, som virker tunge, og dens dysterhed og “det-skal-ende-skidt”-mentalitet er trættende.

Mikael Jalving: Søren Krarup og hans tid 4/6
– Fin oplysende bog om Søren Krarups virke og tanker de sidste 50 år. Gennem fokusering på de vigtigste temaer i hans skrivevirksomhed gives der er fint billede af Krarup, og man forstår lidt mere af mandens bevæggrunde. Jalving er forsigtig med at bedømme Søren Krarup, knap så forsigtig med at komme med sin egen holdning til Danmarks historie de sidste 50 år.

Lars Sandbeck: Afsked med almagten 4/6
– Udmærket debatbog om Guds almagt. Interessante analyser, god kritik, men indimellem lidt kreativt udvalg af bibelvers og nogle gange er hans argumentation tynd.

John Williams: Stoner 4/6
– Fint og velskrevet portræt af en mand og et halvt århundrede. Gode indblik i litteratur, universitetsverdenen og et besværligt ægteskab.

Skriv en kommentar

Filed under Uden for kategori

Kom med en kommentar:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s