Bøger 2015

Bøger 2015

Årets læsning:

Henrik Pontoppidan: Det forjættede land 6/6
– Ret vellykket beskrivelse af den grundtvigske vækkelses længsel i slutningen af 1800-tallet; længslen efter mulden og folkeligheden og Gud. Bogen er også samtidig også en advarsel mod religiøst sværmeri og fantasteri. Klassiker!

Pär Lagerkvist: Dværgen 4/6
– Usædvanlig beskrivelse af menneskeligt had, mindreværd og stolthed. Kynisk og på ingen måde happy clappy. En fin beskrivelse af dele af den menneskelige natur.

Kurt E. Larsen: Christian Bartholdy 6/6
– Glimrende kirkehistorieskrivning om Christian Bartholdy, Indre Missions formand 1934-1959 og generelt om midten af det 20. århundredes danske kirkehistorie. Læs mine tanker om bogen her.

Kurt E. Larsen: Vilhelm Beck – missionspræsten 6/6
– Indre Missions første store høvding, Vilhelm Beck, undersøges nøje i denne velskrevne og kirkehistorisk velfunderede bog. Det kommer der mange interessante ting ud af, og Becks teologi og personlighed træder både klar og nuanceret frem.

Heinz Schilling: Martin Luther – rebel i en oprørstid 6/6
– Glimrende historisk biografi om Luther. Bogen placerer på grundig vis Luther midt i hans egen tid, og viser både, hvordan han var en del af allerede eksisterende strømninger, og hvordan hans helt specielle personlighed fik afgørende betydning for Europas historie. Læs min fulde anmeldelse her.

Marilynne Robinson: Lila 4/6
– Fin skildring af en kvindes vej til det hjem og det familieliv, hun ikke vidste, hun længtes efter. Lila når ikke op på højde med parallelbøgerne Gilead og Hjemme, men der er også utrolig højt op.

Eric Metaxas: Bonhoeffer 5/6
– Metaxas skriver veloplagt og giver et fint indblik i Bonhoeffers liv og personlighed. Samtidig er det en gribende beretning om det tyske samfunds løbende forandring gennem nazitiden og en opløftende fortælling om de mange, som ikke gik med på nazisternes uhyrlige idéer. Det er dog svært at fralægge sig tanken, om Metaxas ikke gør Bonhoeffer til mere helgen end han er. Læs lidt flere tanker om bogen her.

Hans Edvard Nørregaard-Nielsen: Den sommer og den eng 5/6
– Samling af nogen af Nørregaard-Nielsens bedste erindringer om opvæksten i Vestjylland. Velskrevne tilbageblik og tanker om den tid og den landbokultur, som så hastigt er forsvundet.

Hans Edvard Nørregaard-Nielsen: Riber ret 3/6
– Udmærket tidsbillede fra forfatterens gymnasietid i Ribe i 1960’erne.

A. Edward Siecienski: The filioque 6/6
– Glimrende introduktion til og indføring i problematikken omkring filioque. Bogen giver et godt historisk overblik til øst- og vestkirkens holdninger til spørgsmålet helt frem til i dag. Kirkehistorieskrivning, når det er allerbedst.

Flemming Kofod-Svendsen: Teologi og konsekvens 5/6
– Udmærket ph.d.-afhandling om Niels Ove Rasmussen Vigilius’ teologiske virke, som bl.a. førte til stiftelsen af Kristeligt Forbund For Studerende og Dansk Bibel Institut. Forfatteren kommer vidt omkring og får fremlagt en stor mængde arkivmateriale. Der er en del spændende detaljer at hente, hvis man interesserer sig for den kirkelige højrefløjs historie i sidste halvdel af det 20. århundrede.

Espen Ottosen: Mine homoseksuelle venner 5/6
– Vigtig og udmærket bog med fortællinger om 9 kristne homoseksuelle, som alle mener, at ægteskabet mellem mand og kvinde er den ramme, som seksualiteten skal udleves inden for, hvilket har fået konsekvenser for deres egen livsførelse.

Uffe Kronborg: Kristusmystik 6/6
– Glimrende introduktion til den kristne mystik fra en mand med benene plantet solidt i Luthers teologi. Uffe Kronborg demonstrerer overbevisende at subjektiv mystik(Kristus bor i mit hjerte) og Luthers objektive teologi fint kan kombineres, ja, at de faktisk hører meget godt sammen. Bestemt læseværdig!

Bo Giertz: Kristi kirke 4/6
– Bogen er fra 1939, men nogle steder utrolig aktuel. Den daværende svenske biskop giver her en velskrevet indføring i kirkens betydning og kirkens liv. Perspektivet er det objektive og det historiske. Kirkerummet og dets handlinger er hellige og Bo Giertz bruger en del energi på at formidle dette. Måske overdriver han kirkerummets hellighed lidt, man bogen er en god påmindelse om, at alt ikke kommer an på hvad jeg føler og tænker lige nu og her.

Kathy & Timothy Keller: Det meningsfulde ægteskab 5/6
– Velskrevet og tankevækkende bog om, hvad et kristent ægteskab er, nemlig dybest set et sted, hvor to mennesker hjælper hinanden til at komme til at ligne Kristus mere. Og selvfølgelig meget andet end det. Bogen er velfunderet og velresearchet og fyldt med relevante eksempler fra parrets liv.

Alderslyst kirke 1929-2004 4/6
– Udmærket introduktion til Alderslyst kirkes historie, dens præster, kirkekunsten og hvad der ellers har præget kirken i årenes løb.

Poul Geil & Anne Marie Johansen: Tanker om bøn 5/6
– Fine og erfaringsnære bønner tilsat flotte illustrationer. Oplagt gaveidé og udmærket lille introduktion til bønnens mange former.

Gilles Emery & Matthew Levering (red.): The Oxford Handbook of The Trinity 6/6
– Ganske glimrende håndbog og opslagsværk til treenigheden. Læs min anmeldelse her.

Christopher Ash: Vær glad med god samvittighed 3/6
– Om samvittigheden, dens funktion og dens forskellige tilstande. Bogen er en lidt sær mellemting mellem en faglig bog og en opbyggelig bog. På trods af mange udmærkede eksempler og ærlighed fra forfatterens side, så fungerer den ikke helt.

Inge Duelund Nielsen: Æbleskud 4/6
– Glimrende og ret velskrevet børne- og ungdomsbog om at vokse op med en far i hallens cafeteria og en mor i Afrika, om at prøve at finde forklaring og soning for det, man har gjort. Bogens opbygning med små kapitler med erindringsglimt gør den dejligt afvekslende og lidt mystisk at læse.

2 kommentarer

Filed under Uden for kategori

2 responses to “Bøger 2015

  1. Jeg har også læst Kurt E. Larsens bog om Bartholdy – og til sammeligning Joel Halldorfs bog: Av denne världen, som giver indblik i svensk vækkelsekristendom. At sammenligne kaster lys over de forskelle der er i dag mellem dansk og svensk kirkeliv.

Kom med en kommentar:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s