Lys på lys

Så er det adventstid med håb og forventning og stigende lys i adventskransen. I morgen tænder vi det første lys.

Det er snart juletid med de lysende juletræer og strålende ansigter. Måske får vi endda hvid sne til at lyse op i år? I hvert fald lyser ethvert hus her i området op med masser af julelys på træer og tage. Og efter nytår er der kyndelmisse, hvor vi i Vinderslev Kirke prøver at have en stillegudstjeneste med lystænding, masser af lys, for kyndelmisse betyder egentlig lysmesse.

Hvorfor går vi så meget op i lys i kirken? Det er der i hvert fald tre grunde til.

En grund er, at lys spreder hygge og stemning. Ligesom når vi tænder stearinlys hjemme i stuen. Vi har det elektriske lys, som kan lyse stuen mere end rigeligt op. Men vi tænder alligevel de levende lys. De spreder hygge. To lys på et bord, så er stemningen sat.

En anden grund er, at der er noget rituelt over at tænde et lys. Vi tænder lys på alteret, når gudstjenesten går i gang. Vi tænder et lys på en grav for at mindes. Når der har været store terrorhandlinger i verden, samles folk i kirker og på gader for at tænde lys. Vi føler os magtesløse over for livet; det der sker i verden og måske endda i os selv, så vi tænder et lys. Det føles rigtigt, og så gør vi da et eller andet. Et enkelt lys redder ikke verden. Men det spreder lidt varme og lys. Og i endnu højere grad håb. Vi har nærmest en instinktiv fornemmelse af, at mørket er noget skidt, det er lyset, som skal frem. Så vi tænder et lys.

Den tredje og vigtigste grund er, at vi tror på Jesus, verdens lys, som blev født under en stjerne. Det klassiske juleevangelium fortæller, at de vise mænd fra Østerland fulgte en stjerne for at finde kongen. Deres aflæsning af stjernehimlen fortalte dem nemlig, at en konge var født. De ledte efter ham og fandt ham i Betlehem. Verdens frelser, verdens lys, lå i en krybbe i et halvdunkelt hjørne af et hus.

Lyset var ved at komme til verden. Johannesevangeliet omtaler det som: “Lyset, det sande lys, som oplyser ethvert menneske, var ved at komme til verden.” Jesus blev født, og hans opgave var at lyse. Han skulle oplyse os mennesker, så vi ser sandheden om os selv. At vi er højt elskede af Gud, og at vi ofte er alt for optagede af os selv. At vi minder om Gud, ja, ligner ham, men at vi samtidig slet ikke lever op til Guds perfekthed. Vi fejler, vi synder, vi magter ikke at leve liv, som gavner andre mennesker. Lyset afslører os, det fortæller sandheden om os. Både vores skønheder og vores skrøbeligheder. Det, vi lykkes med, og det, vi mislykkes med.

Så Jesus, verdens lys, skulle oplyse alle mennesker. Men han skulle også oplyse Gud. Ikke fordi Gud har brug for at vide noget mere om sig selv. Men fordi vi har brug for at vide noget om Gud. Vores gudsbilleder kan ofte være dunkle og forfejlede. Vi kan lægge alle mulige sande og falske begreber og forestillinger i ordet “Gud”. Vi er forskellige som mennesker. Vi har forskellige historier og er skruet forskelligt sammen. Så det er forståeligt, at vi har forskellige opfattelser af livet og af Gud. Men i Jesus ser vi Gud helt klart. I ham kan vores dunkle og lidt for hjemmestrikkede gudsopfattelser blive oplyst og rettet til. Som Jesus er, sådan er Gud. Vil vi kende Gud, ja, så må vi kende Jesus Kristus, Guds søn, verdens lys.

Han ønsker stadig at oplyse verden. Han ønsker stadig at oplyse os og vise os vej til Gud og gode veje at gå i livet.

Glædelig lystid!

Skriv en kommentar

Filed under Uden for kategori

Kom med en kommentar:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s