Bøger 2018

Der var meget godt imellem de vist nok 13 bøger, jeg fik læst i 2018.

Maria Gerhardt: Transfervindue 4/6
– Drømmende og fabulerende beretning om som terminal patient at sige farvel til familie og venner, langsomt svinde ind og dø. Der er velskrevet tristhed og smukke beretninger om det liv, som ikke blev længere. Jeg savnede bare et glimt af håb.

Steve Timmis: Bare Jesus ikke havde sagt at… 4/6
– Bogen tager en række af Jesu udsagn og tanker frem – nogle af de stærke og kontroversielle – lader dem stikke lidt og forsøger så at forstå, hvorfor Jesus sagde, som han gjorde. Det fungerer godt.

Rasmus Glenthøj: 1864 – sønner af de slagne 6/6
– Historieformidling på vanvittigt højt plan. Glenthøj viser på velformuleret og velargumenteret vis, hvordan 1864 på godt og ondt har formet vores billede af os selv. Han peger også på, at der er andre og bedre måder at forstå 1864 på end den dominerende radikale fortælling: at vi blev overmodige og derfor har bedst i at passe os selv. Bogen er lang, men godt illustreret og sproget er legende og præcist. BOGEN om 1864.

Lisbeth Smedegaard Andersen: Guds moder og himlens veninde – Mariabilledet historie 5/6
– Forfatteren dykker dybt ned i Mariabilledets historie – ikoner, malerier og altertavler – og lukker dem op på blændende vis. Teologi, kirkehistorie, fromhedsliv og kunsthistorie formidles med indlevelse. Fremstillingen af tiden efter reformationen er en anelse vaklende og lidt for spekulativ for min smag, men det er den eneste finger, jeg har at sætte på denne fine bog, som selvfølgelig er velillustreret.

Henri J.M. Nouwen: Den sårede læge 3/6
– Udmærkede tanker om hvordan kirken kan tjene verden i dag, og om hvordan ens egne sår kan være en positiv del af det. Bogen er efterhånden 46 år gammel i sin oprindelige engelske udgave, men de fleste tanker og samtidsanalyser er forholdsvis aktuelle stadigvæk.

Thomas Oldrup: Du skal være far og du har 40 uger til at fatte det 4/6
– Fin og velskrevet bog, som giver en god blanding af fakta, fortællinger og pudsigheder om det at være vordende far.

Sørine Gotfredsen: Fri os fra det onde 4/6
– En god gang blanding af en Luther-biografi, fremstilling af Luthers tanker om det onde, kulturkritik og inddragelse af Sørines eget liv. Det fungerer godt, er velskrevet og skarpt, men jeg er i tvivl om i hvor høj grad, hun mener det samme som Luther om det onde, eller hun blot bruger hans tanker til at angribe vores tid i dag.

Paul L. Maier: Pontius Pilatus 5/6
– Spændende roman om Pilatus’ liv. Vi kender mest Pilatus som manden, der dømte Jesus til døden. Men hvem var han? Paul L. Maier giver på grundlag af solide historie kilder tilsat nødvendig fantasi et fint portræt af Pilatus, og vi kommer til at forstå ham og de bibelske beretninger om Jesu dødsdom og opstandelse noget bedre. Til tider virker Maier så opsat på at formidle historisk stof, at det virker lidt for påtrængende. Men grundlæggende har han en udmærket balance mellem sin store historiske viden og bogens narrative forløb.

Leif Andersen: Kroppen og ånden 1: sjælesorgens basis 5/6
– Anden læsning af bogen, denne gang i en studiegruppe, gav også et fint udbytte og anledning til relevante samtaler.

Helen Berhane: Song of the nightingale 4/6
– Fin, gribende og opbyggelig fortælling om forfølgelse og tortur for kristentroen i Eritrea.

Fjodor M. Dostojevskij: Brødrene Karamazov 5/6
– Velskrevet, spændende og dyb beretning om nogle sønner og deres forhold til deres far og hinanden. En klassiker med mange spændende lag og tematikker.

Charlotte Rørth: Jeg mødte Jesus 5/6
– Velskrevet og spændende fortælling om hvordan en helt normal kulturkristen ser Jesus Kristus i et syn og de store forandringer, som den oplevelse medfører i hendes liv. Her og der er der fordomme og formuleringer, som irriterer mig noget, men grundlæggende virker det som en troværdig beretning.

Jens Ole Christensen: Dyb hvile og dynamisk liv 6/6
– Bjergprædikenen er Jesu irriterende og udfordrende tale, som er svær helt at få styr på. Jens Ole Christensen er rejsefører på en velskrevet, ærlig, tankevækkende, personlig og opbyggelig vandring gennem Bjergprædikenen. Stof til liv, tanker og prædikener.

Skriv en kommentar

Filed under Uden for kategori

Kom med en kommentar:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s