Et nådigt blik

dav
Der er altid et spejl på et badeværelse. Når vi mennesker står og vasker vores hænder ved håndvasken, kan vi lige se, om håret sidder, som det skal. Hvis ikke, kan det rettes, inden vi fortsætter ud blandt andre mennesker igen. Eller vi kan tjekke, om der er kommet flere grå hår frem siden sidst.

På mange mobiltelefoner er der også en spejl-funktion. Så kan vi altid lige se, hvor trætte vi ser ud, eller om der sidder noget mellem tænderne. Det er rart at opdage det, inden vi skal til et vigtigt møde eller se et menneske, vi gerne vil gøre et godt indtryk på. I det hele taget er der spejle rigtigt mange steder. Hvis ikke lige vi kan finde ét, kan vi altid spejle os i et vindue eller en vandoverflade.

Små børn lærer også hurtigt, at det er sjovt med spejle. Der kan de se sig selv. Vinke og smile til den anden person inde i spejlet. Hvornår mon de forstår, at det er dem selv? Svært at sige. Men det er sikkert, at når de vokser op, bliver de lige så afhængige af spejle som os andre.

Vi mennesker elsker nemlig at kigge på os selv. Enkelte af os – eller måske mange? – opdager pludselig midt i en video-samtale på skype eller facetime, at vi sidder og kigger på vores eget lille billede oppe i hjørnet i stedet for det store billede af den, vi taler med.

Selvoptagetheden er afsløret. Spejlene styrker den.

For nogle år siden flyttede jeg ind i en lejlighed. Der var lidt møbler her og der. Bl.a. et ret stort og lidt retro-agtigt spejl, som jeg godt kunne lide. Så det hængte jeg op på kontoret. For det var da praktisk lige at kunne se, om alt nu så ud, som det skulle. Jeg kunne se mine egne smil og gode humør på de glade dage. Jeg kunne se mine egne halvtriste øjne, når jeg havde en træls dag. Jeg bedømte mit tøj og udseende. Var det passende pænt og samtidig afslappet for en præst? Eller skulle jeg se at skaffe mig noget nyt tøj?

På et tidspunkt blev det for meget med det spejl, og jeg hængte en ikon med et portræt af Jesus Kristus op i stedet for. Hans tøj var mere hipt end mit eget, som jeg ellers plejede at se på. Men vigtigst af alt, så var hans blik mere nådigt end mit. Hans blik bedømte mig ikke på, om jeg havde en god eller en dårlig dag, om jeg var glad eller trist indeni. Hans blik fastsatte heller ikke min værdi ud fra mit udseende.

Jeg tror, vi har brug for et sådant blik i vores liv. Et nådigt blik. Et blik som fastsætter vores værdi ud fra, at vi er mennesker, som er skabt af Gud. Derfor er vi elskede. Derfor er vi værdifulde. Vi har brug for Guds nådige blik.

Hvis ikke det er nok, kan vi her til april igen leve os ind i påskens begivenheder. Der fik Guds nådige blik ekstra styrke og intensitet. Jesus gav sit liv for os langfredag og opstod fra de døde påskemorgen. Besejrede synd og skyld og skam. Vandt over død og Djævel. På grund af alt det Jesus Kristus gjorde, kan vi stole helt på, at Guds blik er nådigt.

Det ser også de dele af os, som vi helst ikke vil vise for andre. Vores mørke. Vores svigt. Vores selvoptagethed. Alt det har Jesus én gang for alle set i øjnene på korset og båret for os. Det er tilgivet. Det er væk. Derfor er Guds blik på os helt nådigt. Ikke vredt. Ikke ondt og stirrende. Men nådigt.

Det nådige blik fra Gud skal få os til at føle os værdifulde og elskede. Og fremfor alt skal det få os til at have det samme nådige blik på andre. Når Gud har tilgivet os, må vi prøve at tilgive andre. Når Gud har tålmodighed med os, må vi gøre en indsats for at have det med andre. Når Gud har et barmhjertigt og ikke-kritisk blik på os, må vi øve os i at have det på andre.

Er det let? Nej. Langt fra! Derfor har jeg stadig ikonen hængende på min væg. Derfor hænger der billeder og figurer af Kristus i alle kirker. Vi har brug for hans nådige blik, så vi kan kende vores værdi og blive bedre til at elske andre.

(Klumme til kirkebladet i Thorning-Grathe-Vium foråret 2019. Hele bladet kan læses her)

Skriv en kommentar

Filed under Uden for kategori

Kom med en kommentar:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s